Vad kan en barnmorska göra för dig?

 De allra flesta förknippar barnmorskan med små rosiga bebisar som hon/han hjälper till världen. Han? Ja, det finns manliga barnmorskor också – hur många de är i Sverige idag vet jag inte, men när jag själv gick utbildningen för 30 år sedan fanns det tre i hela Sverige. En hade jag som handledare under min förlossningspraktik, en jobbade på ungdomsmottagning i Lund och den tredje hade en tjänst i Uppsala. Som vad minns jag dock inte.

Om barnmorskan inte förlöser så förknippar man henne med graviditet. Men graviditet och förlossning är bara en del av yrket och också bara en del (om än en av de största ) av en kvinnas liv.

Vi möter kvinnor genom hela deras liv, allt från de trevande första stegen när man som tonåring inleder sin första relation och måste tänka på preventivmedel och till de äldre kvinnorna med de frågor och bekymmer som dessa år medför. Relationer är den genomgående delen för de flesta kvinnor och relationer har man på gott och ont med allt det man möter under ett liv. Det är kvinnornas förtroende för mig som lärt mig massor, både om mig själv, för i varje relation speglar man sig, och om bemötande gentemot andra, att vara lyhörd och lyssnande. Relationer är överhuvdtaget ett alldeles utmärkt sätt att lära känna sig själv. Kvinnor är fantastiska varelser och jag är ödmjukt tacksam för alla berättelser jag har fått ta del av genom åren.

Så vad kan barnmorskan göra för dig? När kan man söka en barnmorskas hjäp?

Första besöket handlar ofta om preventivmedel. Vad ska jag ha, vad är bäst, jag vill inte ha hormoner och kan man lita på säkra perioder?

Där har barnmorskan en unik roll med gedigen kunskap om de allra flesta preventivmetoder, receptförskrivningsrätt och att göra gynundersökningar. Vi arbetar självständigt med allt som innefattar det normala hos en kvinna. Hittar man avvikelser tex om en kvinna har en grundsjukdom som epilepsi eller hjärt-kärlsjukdom i den närmaste familjen så hänvisar man till doktor för preventivmedelsrådgivning. Likaså kan vi hjälpa till med lättare gynekologiska besvär (tex svampinfektioner, torra slemhinnor m.m.) men finns det tveksamheter så skickar man kvinnan vidare till doktor även där.

Vi stödjer genom graviditet, gör kontroller som blodtryck, blodsocker och hb, lyssnar på bebisen och mäter magen,  informerar om amning, föräldraskap och förlossning. Vi bistår vid förlossning och under BB-tiden och kvinnan kommer på efterkontroll till oss.

Somliga av oss har genom åren skaffat sig specialkunskaper allt efter intresse och det kan  tex röra kost, amning och samlevnad.

Hos mig kan du få råd om kost om du tex är diabetiker och jag kan kolla ditt blodsocker och ditt blodtryck. Du behöver förstås inte vara diabetiker för att få kostråd -detta kan jag ge friska  såväl som de som behöver komma igång med ett nytt tänkesätt pga av metabola orsaker som tex PCOS, högt blodtryck eller övervikt. Eller de som är gravida. Jag följer Mödrahälsovårdens rekommendationer för detta.

   Jag har amning som stort intresse och utöver grund i barnmorskeutbildningen har jag fördjupat mina kunskaper i detta och också i många år verkat i Amningshjälpen som medlem och hjälpmamma. Så snart det är klart med papper o.dyl kommer jag att starta en amningskurs för blivande föräldrar.

   Jag brinner också lite extra för alla kvinnor med hormonsvängningar, PMS eller klimakteriebesvär och kan ge råd även i detta.

   Har du små sår som behöver läggas om eller dras ihop och är du också välkommen. Eller om du har andra frågor som rör din hälsa. Ingen fråga är för liten för att ställas.

Från och med den 16/11 kommer jag också att kunna erbjuda taktil massage för dig som har behov av att gå ner i varv, kanske få mindre smärta och kunna sova lite bättre.

 

Du kan ringa mig i stort sett när som helst, även om jag inte har öppet och även kvällar och helger, eller skicka meddelande här via min sida. Sms går också bra. Och det går förstås bra att komma in direkt på min mottagning.

Varmt välkommen!

 

 

Det här inlägget postades i Fråga barnmorskan. Bokmärk permalänken.

Kommentera