Om missfall

Missfall, eller spontan abort, är när en graviditet avbryts i förtid av sig själv och fostret stöts ut ur livmodern innan det hunnit växa klart.

Det är ganska vanligt och behöver inte betyda att det är något fel på ens kropp. De allra flesta missfall sker tidigt i graviditeten, före vecka 12, och beror ofta på att det befruktade ägget inte utvecklats som det ska eller att det inte fäst ordentligt i livmodern.

Det vanligaste symtomet på missfall är blödning och att det gör ont i magen eller underlivet, ungefär som kraftig mensvärk. Blödningen brukar innehålla en del slem och tunn vätska, och ibland blodklumpar. Men mindre blödningar i början av en graviditet är inte ovanligt och måste inte innebära att det är ett missfall. Ibland kan blödningen bero på något annat, till exempel kan moderkakan blöda lite från kanten när den växer.

När ska du söka vård?

Kontakta en barnmorskemottagning eller en gynmottagning:

  • om du är orolig
  • om du har diffusa smärtor
  • om du har en mindre blödning som du är osäker på.

Du bör söka vård på en akutmottagning:

  • om blödningen är kraftigare än en riklig menstruation
  • om blödningen inte slutar
  • du har mycket ont
  • det känns som om du håller på att svimma
  • du samtidigt får feber.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för råd.

 

Vad beror missfall på?

Tidiga missfall

De flesta missfall sker före tolfte graviditetsveckan. Den vanligaste orsaken är att det befruktade ägget inte delar sig som det ska eller inte har fäst ordentligt i livmodern. Missfall är ganska vanligt och betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. De blivande föräldrarnas ålder påverkar risken för missfall. Om du har en livslång sjukdom som till exempel diabetes  eller SLE  kan det påverka risken att få missfall. Då kan det vara bra att prata med en specialistläkare för att få råd om du är eller försöker bli gravid.

Det händer att graviditeten avslutas utan att kroppen visar några tecken på det, och att det dröjer flera veckor innan du upptäcker att du har fått missfall. Det kallas för fördröjt missfall eller missed abortion. Det kan upptäckas vid en ultraljudsundersökning  eller genom att du så småningom får en blödning.

Sena missfall

Missfall efter vecka tolv är inte så vanligt. Om det sker kan det bero på att livmoderhalsen inte sluter sig.

Har du fått ett sent missfall kan du behöva göra en utredning för att undersöka möjligheten att förhindra fler missfall. Om gynekologens utredning visar att en svaghet i livmoderhalsen har orsakat missfallet kan du vid nästa graviditet få operera in ett band, ett så kallat cervixcerklage, som förstärker livmoderhalsen. Bandet sitter kvar till fullgången graviditet och tas bort ett par veckor före förlossningen.

Upprepade missfall

Om du har varit med om  flera missfall i rad  och vill bli gravid igen, erbjuds vanligtvis en utredning. Då undersöks både den som har ägg och den som har spermier, för att se om det finns ärftliga faktorer, genetiska orsaker eller kromosomsjukdomar, som kan ge en förklaring till missfallen. Du som vill bli gravid undersöks också för att ta reda på om du har någon sjukdom som kan förklara varför missfallen upprepas.

Behandling

Om du får ett tidigt missfall behövs oftast inte någon behandling. Ibland kan du behöva ta läkemedel eller genomgå en operation, en så kallad skrapning av livmodern. Under operationen blir du antingen sövd en kort stund eller får lokalbedövning.

Efter ett missfall

Risk för infektion

Det tar ofta några veckor innan blödningen efter ett missfall helt har upphört. Oftast kan man leva som vanligt under tiden, men för att undvika infektion bör du avstå från att bada i badkar, använda tampong och ha vaginala samlag tills du slutat blöda.

Komplikationer efter missfall

I sällsynta fall kan du få en infektion. Tecken på infektion är smärta, feber och flytning/blödning som ibland kan lukta illa. Då kan du behöva antibiotika.

Vid långvariga eller kraftiga blödningar ska du alltid söka vård på en gynekologisk akutmottagning.

Sorg efter missfall

Att förlora en graviditet är smärtsamt för alla inblandade. Du kanske har skapat framtidsbilder med både förhoppningar och farhågor. Det hjälper att bearbeta sina känslor och ta dem på allvar. Oavsett hur du känner dig, så brukar det hjälpa att prata med andra om det som hänt. Det kan vara en vän eller släkting, en partner, en barnmorska eller en kurator. Om du vill träffa en kurator eller psykolog kan du få hjälp med det på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning om du är ung eller en gynekologisk mottagning. Det gäller både den som haft missfallet och närstående.

 Bli gravid igen

Kroppen ställer vanligtvis om sig snabbt och det är möjligt  att bli gravid redan några  veckor efter ett missfall.

Om du vill bli gravid finns det några saker som kan minska riskerna för missfall. Undvik rökning, alkohol och andra droger. Var försiktig med läkemedel, läs bipacksedeln, rådfråga barnmorska eller apotekspersonal.

Det är bra att börja äta folsyra redan när man planerar att bli gravid. Brist på folsyra kan orsaka tidiga missfall och missbildningar med ryggmärgsbråck hos fostret. I Sverige får vi inte alltid i oss tillräckligt med folsyra genom maten. Därför rekommenderar man

Tyvärr finns det inte särkilt mycket skrivet om hur det är att få missfall. Till er som vill veta mer, skulle jag vilja rekommendera min fina författarvän Barbara Kjellströms bok: ”När det inte blev som du tänkt dig” – en bok om missfall, sorg och att våga igen.

Barbara skriver sakligt och informativt, samtidigt som hon låter kvinnor berätta om hur det kan vara att förlora en graviditet. Det är en finstämd och ömsint bok som, utan att vara jolmig, tar upp svåra saker som vi absolut behöver prata mer om.

Boken kommer i nytryck under våren 2018 och här kan du hitta Barbara: http://www.barbarakjellstrom.se/. Hon finns också på Facebook: https://www.facebook.com/BarbaraKjellstromForfattare/

Det här inlägget postades i Abort, Fråga barnmorskan, Graviditet, Inducerad, Önskad, Spontan. Bokmärk permalänken.

Kommentera