Det där med klimakteriet …

Internet i alla ära – det är verkligen ett toppenforum för att sprida information av alla de slag – men det är också ett forum där man, pga att det är så lättillgängligt, kan hitta massor med felaktigheter. Det är väldigt svårt för gemene man att sålla agnarna från vetet och förstå vad som bygger på kunskap och fakta och vad som enbart är personliga påståenden och tyckanden.

Ger man sken av att sprida kunskap så ska den bygga på fakta och vara lätt att verifiera dvs det ska vara lätt att hitta länkar som bekräftar ens påståenden. Googlar man på det enda ordet ”klimakteriet” får man ca 1 960 000 träffar.

Hur ska man som vanlig människa utan specialkunskap kunna hitta det som är fakta och evidensbaserat i denna djungel av information? Att man får många googleträffar visar inte att något är sant – det visar enbart att det är massor av människor som sökt på just detta ord. Det finns dessutom gott om  s.k. självutnämda experter som kallar sig specialister på kvinnokroppen efter att ha gått någon typ av hemsnickrad hormonkurs hos en annan som inte heller har grundkunskap i varken biologi, anatomi eller fysiologi.

Människokroppen är en otroligt sinnrik konstruktion, gjord för att överleva och fortplanta sig.  Det ska mycket till för att krossa den starka livskraften – som ju inte är en medveten vilja utan en inbyggd instinkt helt enkelt för att vår (människans) uppgift i första hand ÄR att just överleva och föra människosläktet vidare.

Låt mig därför börja med att fastslå att klimakteriet är ett tillstånd, en period i livet, en övergång eller vad man nu väljer att kalla det, som har rent fysiologiska orsaker.

Vi (kvinnor) föds med ett visst antal ägganlag, ca 400 000. De flesta tillbakabildas och när vi når puberteten finns det ca 400 kvar. När vi sedan blir fertila (könsmogna och får mens) mognar ett ägg i månaden fram och detta fortgår tills äggen är slut. Det är då vi kommer i klimakteriet vilket alltså beror på att äggen är slut och att därmed den största delen av östrogenproduktionen upphör.

Klimakteriet är en lång period – oftast omkring 10 år – och om man tänker sig denna period som ett talstreck så motsvarar  0 i mitten det vi kallar menopaus. På vardera sidan har man sedan ca 5 år före och 5 år efter menopaus som är den allra sista menstruationen.

För de allra flesta börjar symtomen på att man är på väg mot menopaus långt innan. De vanligaste är oregelbundna och/eller rikliga blödningar. Många får besvär med nattsömnen, många har vallningar och svettningar, somliga blir nedstämda, tappar sexlusten och ofta motivation och glädje. En hel del märker att kilona smyger sig på trots att de inte äter mer eller motionerar mindre. Och allt detta gör förstås att man känner sig oattraktiv och ännu mindre sugen på sex.

De som tidigare haft PMS märker också ofta att detta blir värre och kanske inte ens ger sig som det brukade göra när mensen kommer.  Värk i kroppen, speciellt leder, är också vanligt, likaså torra, sköra slemhinnor och kanske svårigheter att hålla tätt.

Så många som 75-80% får några eller många av dessa symtom.

Samtidigt är man i en ålder där barnen börjar bli stora, kanske flyttar hemifrån, och då kommer också ofta existentiella funderingar. Ska livet verkligen vara så här? Vad är meningen egentligen? Kanske har man också gamla föräldrar som plötsligt behöver mer hjälp och tillvaron kan lätt kännas övermäktig samtidigt som man inte alls känner igen sig själv och undrar vem man är eller har blivit.

Måste det vara så här?

Nej, det måste det inte. Hormonerna svänger men hjälp finns att få och som väl är pratar allt fler kvinnor om hur de egentligen mår. Det är inte längre skamligt att prata om klimakteriet och för många är det en tröst att veta att man inte är ensam i sina symtom. Man håller inte på att bli galen och man är inte sjuk.

Hur ska man få hjälp då och vart ska man vända sig?

Först behöver man förstå hur den normala menscykeln fungerar – för att kunna veta var man är i för period just nu och vilken sorts hjälp man behöver. Förstår man menscykeln och hormonernas normala uppgifter blir det betydligt lättare att sätta in rätt sorts åtgärder när det senare börjar krångla.

Hur menscykeln fungerar generellt skriver jag om i nästa inlägg.

På återhörande!

Susanna

Publicerat i Fråga barnmorskan, Från min barnmorskevrå,, Hormoner, Klimakteriet, Lust och längtan, Sex- och samlevnad | Lämna en kommentar

Om missfall

Missfall, eller spontan abort, är när en graviditet avbryts i förtid av sig själv och fostret stöts ut ur livmodern innan det hunnit växa klart.

Det är ganska vanligt och behöver inte betyda att det är något fel på ens kropp. De allra flesta missfall sker tidigt i graviditeten, före vecka 12, och beror ofta på att det befruktade ägget inte utvecklats som det ska eller att det inte fäst ordentligt i livmodern.

Det vanligaste symtomet på missfall är blödning och att det gör ont i magen eller underlivet, ungefär som kraftig mensvärk. Blödningen brukar innehålla en del slem och tunn vätska, och ibland blodklumpar. Men mindre blödningar i början av en graviditet är inte ovanligt och måste inte innebära att det är ett missfall. Ibland kan blödningen bero på något annat, till exempel kan moderkakan blöda lite från kanten när den växer.

När ska du söka vård?

Kontakta en barnmorskemottagning eller en gynmottagning:

  • om du är orolig
  • om du har diffusa smärtor
  • om du har en mindre blödning som du är osäker på.

Du bör söka vård på en akutmottagning:

  • om blödningen är kraftigare än en riklig menstruation
  • om blödningen inte slutar
  • du har mycket ont
  • det känns som om du håller på att svimma
  • du samtidigt får feber.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för råd.

 

Vad beror missfall på?

Tidiga missfall

De flesta missfall sker före tolfte graviditetsveckan. Den vanligaste orsaken är att det befruktade ägget inte delar sig som det ska eller inte har fäst ordentligt i livmodern. Missfall är ganska vanligt och betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. De blivande föräldrarnas ålder påverkar risken för missfall. Om du har en livslång sjukdom som till exempel diabetes  eller SLE  kan det påverka risken att få missfall. Då kan det vara bra att prata med en specialistläkare för att få råd om du är eller försöker bli gravid.

Det händer att graviditeten avslutas utan att kroppen visar några tecken på det, och att det dröjer flera veckor innan du upptäcker att du har fått missfall. Det kallas för fördröjt missfall eller missed abortion. Det kan upptäckas vid en ultraljudsundersökning  eller genom att du så småningom får en blödning.

Sena missfall

Missfall efter vecka tolv är inte så vanligt. Om det sker kan det bero på att livmoderhalsen inte sluter sig.

Har du fått ett sent missfall kan du behöva göra en utredning för att undersöka möjligheten att förhindra fler missfall. Om gynekologens utredning visar att en svaghet i livmoderhalsen har orsakat missfallet kan du vid nästa graviditet få operera in ett band, ett så kallat cervixcerklage, som förstärker livmoderhalsen. Bandet sitter kvar till fullgången graviditet och tas bort ett par veckor före förlossningen.

Upprepade missfall

Om du har varit med om  flera missfall i rad  och vill bli gravid igen, erbjuds vanligtvis en utredning. Då undersöks både den som har ägg och den som har spermier, för att se om det finns ärftliga faktorer, genetiska orsaker eller kromosomsjukdomar, som kan ge en förklaring till missfallen. Du som vill bli gravid undersöks också för att ta reda på om du har någon sjukdom som kan förklara varför missfallen upprepas.

Behandling

Om du får ett tidigt missfall behövs oftast inte någon behandling. Ibland kan du behöva ta läkemedel eller genomgå en operation, en så kallad skrapning av livmodern. Under operationen blir du antingen sövd en kort stund eller får lokalbedövning.

Efter ett missfall

Risk för infektion

Det tar ofta några veckor innan blödningen efter ett missfall helt har upphört. Oftast kan man leva som vanligt under tiden, men för att undvika infektion bör du avstå från att bada i badkar, använda tampong och ha vaginala samlag tills du slutat blöda.

Komplikationer efter missfall

I sällsynta fall kan du få en infektion. Tecken på infektion är smärta, feber och flytning/blödning som ibland kan lukta illa. Då kan du behöva antibiotika.

Vid långvariga eller kraftiga blödningar ska du alltid söka vård på en gynekologisk akutmottagning.

Sorg efter missfall

Att förlora en graviditet är smärtsamt för alla inblandade. Du kanske har skapat framtidsbilder med både förhoppningar och farhågor. Det hjälper att bearbeta sina känslor och ta dem på allvar. Oavsett hur du känner dig, så brukar det hjälpa att prata med andra om det som hänt. Det kan vara en vän eller släkting, en partner, en barnmorska eller en kurator. Om du vill träffa en kurator eller psykolog kan du få hjälp med det på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning om du är ung eller en gynekologisk mottagning. Det gäller både den som haft missfallet och närstående.

 Bli gravid igen

Kroppen ställer vanligtvis om sig snabbt och det är möjligt  att bli gravid redan några  veckor efter ett missfall.

Om du vill bli gravid finns det några saker som kan minska riskerna för missfall. Undvik rökning, alkohol och andra droger. Var försiktig med läkemedel, läs bipacksedeln, rådfråga barnmorska eller apotekspersonal.

Det är bra att börja äta folsyra redan när man planerar att bli gravid. Brist på folsyra kan orsaka tidiga missfall och missbildningar med ryggmärgsbråck hos fostret. I Sverige får vi inte alltid i oss tillräckligt med folsyra genom maten. Därför rekommenderar man

Tyvärr finns det inte särkilt mycket skrivet om hur det är att få missfall. Till er som vill veta mer, skulle jag vilja rekommendera min fina författarvän Barbara Kjellströms bok: ”När det inte blev som du tänkt dig” – en bok om missfall, sorg och att våga igen.

Barbara skriver sakligt och informativt, samtidigt som hon låter kvinnor berätta om hur det kan vara att förlora en graviditet. Det är en finstämd och ömsint bok som, utan att vara jolmig, tar upp svåra saker som vi absolut behöver prata mer om.

Boken kommer i nytryck under våren 2018 och här kan du hitta Barbara: http://www.barbarakjellstrom.se/. Hon finns också på Facebook: https://www.facebook.com/BarbaraKjellstromForfattare/

Publicerat i Abort, Fråga barnmorskan, Graviditet, Inducerad, Önskad, Spontan | Lämna en kommentar

Taktil massage

   Taktil massage är en mjuk beröring som aktiverar det parasympatiska nervsystemet som är det system som försätter kroppen i ro och harmoni. Det är motsatsen till det sympatiska och båda två tillsammans utgör det vi kallar för det autonoma nervsystemet, alltså det vi inte kan styra med viljan.

   Det talas så mycket om stress i dag och det talas ännu mer om att vi måste minska stressorer och ta det lugnare. Men när man minskar stressorer så inriktar man sig enbart på det sympatiska systemet. Det kan vara gott nog men ännu bättre är att aktivera det parasympatiska för att på allvar skapa balans mellan de två. Det är ett aktivt val att söka metoder som gör att aktiviteten i det parasymatiska ökar och på så vis skapa balans genom ökad frisättning av oxytocin som är vårt lugn-och-ro-hormon och som bidrar till att minska stress, förbättra matsmältning, lindra sömnsvårigheter, m.m. m.m.

   Det är inte bara massage som ökar oxytocinfrisättning,  även om beröring är den viktigaste biten, utan även positiva upplevelser som får oss att må bra tex. umgänge med goda vänner där man kan vara sig själv utan prestation, lyssna på musik, klappa ett husdjur, vistas i naturen, närhet och intimitet, kort sagt allt som får oss människor att må bra i själen.

   Effekter av taktil massage är:

•    Lugn och avslappning
•    Bättre sömn
•    Förbättrad mag- och tarmfunktion
•    Sänkt blodtryck
•    Mindre stress
•    Lindring av smärta och ökat immunförsvar
•    Stärkt kroppsuppfattning
•    Ökad självkänsla
•    Bättre koncentration och inlärningsförmåga
•    Större förmåga till kommunikation
•    Dämpad ångest

Den är lämplig i många situationer, tex. för dig som har:

•    Reumatism
•    Fibromyalgi
•    Diabetes
•    Ätstörningar
•    Har haft stroke
•    Har opererats för bröstcancer

Bäst effekt har det om du går på regelbunden behandling några veckor i följd.

Hos mig kan du välja mellan att få rygg- hand- eller fotmassage. Eller alla tre om du skulle vilja det. Varje behandling tar ca 30-40 min inkluderande av-och påklädning, en stunds vila och dryck efteråt.

Dock ger jag inte massage om du har feber eller pågående infektion. Även om det är en mjuk massage finns det en risk att din sjukdom då skulle förvärras.

Kostnad 300 kr.

Publicerat i Hormoner, Klimakteriet, Taktil massage, Tjänster | Etiketter , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Klimakterierådgivning

Har du fått problem med dina blödningar? Är de plötsligt oregelbundna och kanske rikliga?

Har du fått PMS som bara blir värre och inte går över när mensen kommer?

Har du nattliga svettningar och vallningar trots att du fortfarande har regelbunden mens?

Känner du dig nedstämd och ledsen trots att du inte tycker att det finns någon orsak?

Eller pendlar du mellan ilska och glädje och blir förskräckt över att du inte känner igen dig själv?

Det finns en mängd symtom som hör ihop med de svängande hormoner som är typiska för både förklimakterium och klimakterium och det är inte alltid lätt att skilja på vad som är vad. Många kvinnor tror att de drabbats av depression och får när de söker hjälp utskrivet SSRI-preparat som egentligen inte alls är vad de behöver. Det är i själva verket hormonerna som spökar.

Vid ett besök hos mig går vi igenom dina symtom och besvär, du får svara på frågor om din livssituation och livsstil och naturligtvis går vi igenom ditt hälsotillstånd och tar prover som blodtryck, blodsocker och hb. Gynundersökning ingår också.

Tillsammans hittar vi sedan en lösning som ska fungera för dig. Det finns mycket man kan göra själv för att må bättre men ibland behövs även hormoner som tillskott.

Jag har gedigen kunskap om hormoner och de olika tillstånd som hör ihop med detta. Det handlar inte enbart om könshormonerna, allt i kroppen hänger ihop och ibland är det en djungel att reda ut vad som är vad, men hjälp finns att få.

Ett besök kostar mellan 450-600 kr beroende på vad du vill ha hjälp med och du är välkommen vardag som helg när det passar dig bäst.

Publicerat i Fråga barnmorskan, Hormoner, Klimakteriet, Lust och längtan, Tjänster | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Amningsrådgivning

Att amma kan tyckas självklart men är inte alltid så lätt. Det kräver träning och övning och är ett samspel mellan två där man måste lära sig att tyda signalerna från det lilla barnet som inte har så mycket mer kommunikationsmöjligheter än gråten.

Även små hinder kan ibland kännas oöverstigliga när man är nybliven mamma och känslig för det mesta och dessutom trött. Och alla mammor vill sitt barns allra bästa.

Jag har expertkunskap om amning, har arbetat mycket med rådgivning både i Amningshjälpen och på BB-förlossning.

Har du problem eller svårigheter – ring eller skriv så hjälper jag dig. Ibland behövs ett besök för att kunna hjälpa till att korrigera tag eller titta på bröstvårtor.

Du är alltid välkommen, vardag som helg.

Kostnad 100 – 300 kr beroende på besöket.

Publicerat i Amning, Fråga barnmorskan, Hormoner, Tjänster | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Inkontinens

Har du problem med att hålla tätt? Kanske kissar på dig när du skrattar, hostar eller nyser?  När du joggar, leker med dina barn eller prövar studsmattan? Har du kanske också problem med att hålla gaser? Eller är du i klimakteriet och upptäcker att slemhinnorna inte känns som de brukade göra?

Det finns flera typer av inkontinens och man behöver gå igenom ditt dagliga liv och din livssituation för att kunna fastställa vilken typ av problem du har och var och när det gör sig mest påmint.  En hel del kan jag hjälpa dig med, bl.a att se vilken typ du har och om det går att träna din bäckenbotten för att minska besvären.

Visste du förresten att man aldrig ska träna magmuskler om man inte först har en vältränad bäckenbotten? Både sit-ups och styrketräning som annars är så bra kan förvärra ett redan befintligt framfall. Hos mig kan du få råd om bäckenbottenträning och hur du bl.a. ska lyfta för att undvika extra påfrestning på bäckenbotten.

Du får fylla i frågeformulär, jag kollar blodtryck, hb och blodsocker även här och jag gör en gynundersökning.

Utifrån det bestämmer vi tillsammans hur du vill gå vidare.

Kostnad mellan 300 – 450 kr beroende på besökets längd, 30 -45 minuter.

Publicerat i Hormoner, Tjänster | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Graviditetstest

Tror du att du är gravid men är inte säker på testet du gjorde?

Det kollar jag lätt och jag använder enbart professionellt undersökningstest.

Kostnad 100 kr.

Publicerat i Graviditet, Lust och längtan, Tjänster | Lämna en kommentar

Preventivmedelsrådgivning

Om du vill ha en genomgång av vilket preventivmedel som kan vara bäst för just dig så gör jag en noggrann genomgång av ditt hälsotillstånd och din livssituation. Vilken form man väljer är beroende av många orsaker som ofta påverkar flera aspekter av ens dagliga liv.        Exempel kan vara om man har lätt för att komma ihåg att ta piller, eller skriva upp dag i menscykeln, hur slidsekretet såg ut om man nu väljer en sådan metod, eller om man helst vill slippa  oroa sig för om det fungerar eller inte utan bara kunna lita på att preventivmetoden finns där och ger den frihet och det välmående man önskar.

Provtagning ingår, hb, blodtryck och blodsocker samt eventuell gynundersökning.

Vid nyförskrivning av vilken metod det vara må bokar jag alltid ett uppföljningsbesök efter tre månader för att se hur du mår, hur det har fungerat osv.

Kostnad 300 kr

 

Publicerat i Hormoner, Lust och längtan, Preventivmedel, Sex- och samlevnad, Tjänster | Etiketter | Lämna en kommentar

Receptförskrivning

Om du bara snabbt vill förnya ditt recept på p-piller, är frisk och har ätit dem ett tag så behövs inga övriga undersökningar.  En blodtryckskontroll gör jag dock alltid och är det första gången du får förskrivning hos mig så behöver jag ändå veta lite om ditt hälsotillstånd.

Jag har inte e-recept vilket innebär att du behöver komma in till mig och hämta ditt recept.

Kostnad: 100 kr

Publicerat i Hormoner, Preventivmedel, Tjänster | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Har du lust att ha lust?

Och  är det ok att ha lust? Tillåtet för kvinnliga varelser att ha en sexualitet för sin egen skull och inte enbart i relation till något/någon annan?

Jag läser just nu Katarina Wennstams  ( http://katarinawennstam.se/) bok ”Flickan och skammen” och jag ser den som ett oerhört viktigt inslag i samhällsdebatten kring kvinnors jämställdhet. Den ger mig många nya insikter.  Trots att jag anser mig vara en av dem som alltid kämpat för kvinnors rättigheter och ökade jämställdhet inser jag att det finns en rad av viktiga ställningstagande som jag aldrig gjort.

Relationer handlar alltid om hur man förhåller sig till något eller någon. Relationer bygger alltid på minst två personer/saker/förutsättningar. Utan relationer skulle vi aldrig utvecklas som människor överhuvudtaget. Inte lära oss något nytt. Det är i relation till något/någon som jag får en identitet, ett jag, som kan få bekräftelse i samhället. Som kvinna, som förälder, som kollega, som dotter, vän. Alla de roller vi kan behöva i livet för att må bra,  se och acceptera oss själva för de vi är.  Det är i förhållande till något/någon som jag blir den jag vill vara. Men är det så enkelt?

Det finns i samhället en mängd inbyggda förväntningar på hur just kvinnor ska vara. De bygger inte på kvinnan som person i sig själv utan hela tiden i relation till män. Som någons fru, sambo, dotter har vi att förhålla oss till de regler som satts för att passa in i normen. Inte sticka ut för mycket, inte vara för högljudd,  inte för arg och inte för kåt. Världen över uppfostras vi till att vara tysta och snälla, anpassa oss och inte ta för mycket plats. Den bristande jämställdheten är ett globalt problem oavsett etnicitet, religion, kulturell och social tillhörighet. Mer eller mindre framträdande beroende på var i världen vi lever.

Gränsen för vad som anses passande och när man har överträtt den är hårfin och ofta inte relaterad till en faktisk sexuell händelse. Det handlar om makt, att begränsa kvinnor oavsett sammanhang och särskilt i sexuellt avseende. När jag läser Katarina Wennstams bok minns jag från min egen tonårstid ett par tjejer som gick utanför den där normen och snabbt fick stämpeln slampa, hora, en som bara ligger runt, madrass osv, och också hur vi andra höll oss undan för att inte få samma epitet. I jämförelse med dessa tjejer var ju vi andra lite bättre… Jag har ännu idag ingen aning om hur sanna ryktena var,  men jag minns alla förklaringar som omgivningen hade till detta. Att de sökte bekräftelse, ville bli älskade, inte fick uppmärksamhet hemma osv. Men aldrig förklaringen att tjejer (i den mån de faktiskt hade gjort sexuella erfarenheter) också hade rätt till en sexualitet för sin egen skull. Att de också kunde (och fick) vara kåta och känna lust.

Katarina Wennstam skriver också om ägande och heder. Att skydda kvinnor mot kränkning handlar långt ifrån bara om att skydda kvinnan i sig själv utan snarare i egenskap av att hon är någons fru, dotter, sambo osv. Hon ses som en form av egendom som måste skyddas för att den rättmätige ägaren inte ska bli kränkt, vanhedrad, skymfad förlöjligad. Det är därför våldtäkt kan användas som vapen, inte bara i krig utan även i andra sammanhang där kontroll och makt eftersträvas. En våldtagen kvinna står inte särskilt högt i kurs någonstans i världen.

I mitt yrke som barnmorska har jag träffat en hel del av kvinnor som utsatts för kontroll och makt på ena eller andra sättet. Deras berättelser berör och somliga får starkare fäste i minnet. En kvinna minns jag särskilt väl just nu. När jag träffade henne första gången hade hon ganska nyss kommit till Sverige, kunde inte så mycket svenska och mannen var med som tolk. Han kunde hyfsad svenska och hade arbete. Jag minns inte hur resultatet av det besöket utföll men hon kom en andra gång. När hon väl var ensam med oss personal vågade hon prata lite mera och det visade sig att hon ville ha preventivmedel vilket mannen var emot. Att göra en kvinna gravid kan vara ett utmärkt sätt att utöva kontroll. Då förblir hon inom hemmets väggar och är inte särskilt attraktiv för andra män. Hon ville plugga och jobba, inte bara vara hemma med de barn som paret redan hade och ville därför inte att mannen skulle veta att hon använde preventivmedel. P-piller ville hon inte ha, de skulle kunna hittas utan det skulle vara ngt som inte märktes så lätt. Spiral tyckte hon var bra, problemet var bara att hon inte fått med sig så mycket pengar att hon kunde betala. Hon hade ingen egen inkomst utan hade fått en summa av mannen som var exakt vad besöket kostade. Det slutade med att vi bjöd på spiralen. Tyvärr träffade jag henne inte igen så jag vet inte hur det hela förlöpte.

Nu var det här en kvinna med invandrarbakgrund men jag vill betona att händelsen inte alls är typisk för enbart dessa. Makt och kontroll utövas på många sätt i hög grad även av svenska män.

 

Jag läser en hel del och en jag regelbundet följer är Suzann Larsdotter, auktoriserad socionom och sexolog –  auktoriserad specialist i sexologiskt hälso- och utbildningsarbete & sexologisk rådgivare. Här är en länk till hennes blogg som i just detta avsnitt handlar om samma kvinnofrågor. Hon har en mängd intressanta rubriker  och jag rekommenderar verkligen läsning på denna sida.

https://suzannsexeducator.wordpress.com/2016/12/30/froken-friman-kvinnororelsen-och-fragan-om-sexkop/

Sen gillar jag kvinnor som vågar gå utanför ramarna, kanske är det inte alltid medvetna val men oavsett tvingar det oss andra att tänka lite mer både på vem vi är och vilka vi vill vara, vilken bild vi vill ge av oss själva. Det finns fortfarande en massa tabu i samhället när det gäller kvinnors sexualitet och därför är jag glad åt de som orkar och vågar vara föregångare i dessa frågor. Kvinnors lust försvinner inte med åren men det talas inte särskilt mycket om äldre kvinnor i sexuella sammhang överhuvudtaget. En bok som har några år på nacken vid det här laget men ändå är aktuell är Sanne Neergards ( http://sanneneergaard.dk/) ”Om lust” där 37 äldre kvinnor berättar om sex. Den är mycket intressant och rekommenderas för den nyfikne.

En annan bok jag varmt rekommenderar är min författarvän Birgitta Anderssons bok ”Lustans tivoli”. Hon säger att hon skrev den för att hon tröttnade på att kvinnor alltid var unga och vackra i erotisk littertur. Det är en mustig berättelse om en 70-årig kvinnas ohämmade kåthet, om passion och att våga gå sin egen väg.

http://ordberoende.com/forfattare/birgitta-andersson/

Jag gillar det ohämmade i hennes bok och inser samtidigt hur indoktrinerade vi är när det gäller synen på vad vi (kvinnor) får och inte får göra.

Ännu finns det väldigt mycket arbete kvar att göra trots att Sverige räknas som ett av världens mest jämställda länder. Men så länge våldtäkt och sex kan användas som vapen kan vi aldrig bli jämställda.

/Susanna

Publicerat i Från min barnmorskevrå,, Lust och längtan, Sex- och samlevnad | Lämna en kommentar